

İstanbul, Müzik ve Tarih
2 temporadas
TRT 2
Música
Historia
Prof. Dr. Cem Behar ve Dr. Onur Öner, konuklar eşliğinde İstanbul'un müzik tarihine ışık tutuyor.
- Episodios
- Detalles
1. Cemal Ünlü
39 min
Konuk Cemal Ünlü ile 20. yüzyıl başından 1950'lere İstanbul'da müziğin kaydının tarihi ele alınıyor.
2. Doç. Dr. Okan Murat Öztürk
40 min
Konuk Doç. Dr. Okan Murat Öztürk ile Osmanlı-Türk müzik geleneğinde icra ile teori arasında kesişen noktalar ve farklılaşmalar üzerine konuşuluyor.
3. Onur Güneş Ayas
39 min
Konuk Onur Güneş Ayas ile 20. yüzyılın başından bugüne, Osmanlı-Türk müziğinin hangi ideolojik yaklaşımlarla ele alındığı ve değişen sosyo-kültürel yapılar içerisinde müziğin kendisini nasıl yenilediği konuşuluyor.
4. Melih Duygulu
39 min
Konuk Melih Duygulu ile Türk müziği ve halk müziği gibi yapay sınıflandırmalar üzerine yazılmış eleştirel metinler konuşuluyor.
5. Recep Uslu
38 min
Konuk olarak katılan Akademisyen Recep Uslu ile müzik teorisi literatüründe önemli bir yer tutan edvarlar konusu ele alınıyor.
6. Dr. Mehmet Uğur Ekinci
39 min
Konuk Dr. Mehmet Uğur Ekinci ile ustadan öğrenciye ezber yöntemiyle şekillenmiş olan Osmanlı-Türk müzik geleneğinde nota yazımının ortaya çıkışı ve yaygınlaşması konuşuluyor.
7. Birol Yayla
40 min
Konuk olarak katılan Tanburî ve Bestekâr Birol Yayla ile tanbur sazının 17. yüzyıldan bugüne müzik geleneği içerisindeki konumu konuşuluyor.
8. Arif Erdebil
37 min
Konuk olarak katılan Devlet Sanatçısı ve Neyzen Arif Erdebil ile 1970'lerden bugüne Türk müziğindeki kurumsal değişimler ele alınıyor.
9. Burcu Sağlam Sarıkaya
40 min
Konuk olarak katılan Sosyolog ve Müzik Tarihi Araştırmacısı Burcu Sağlam Sarıkaya ile 1950'lerde Mevlevi kültür ve ayin icrasının hangi sosyopolitik ve kültürel iklimde yeniden hayat bulduğu ele alınıyor.
10. Erhan Bayram
34 min
Konuk olarak katılan Müzik Araştırmacısı ve Klasik Kemençe Sanatçısı Erhan Bayram ile Avrupa'da makam müziği üzerine önemli konserler ve albüm çalışmaları yapan Bosphorus Müzik Topluluğu'nun tarihi ve müziğe getirdiği yeni soluk üzerine konuşuluyor.
11. Talip Mert
38 min
Konuk olarak katılan Arşiv Uzmanı, Araştırmacı Talip Mert ile Osmanlı müzik tarihi yazımında arşiv çalışmalarının sunacağı zenginlik ve derinlik ele alınıyor.
12. Dr. Selman Benlioğlu
40 min
Konuk Dr. Selman Benlioğlu ile III. Selim ve II. Mahmud dönemlerinde sarayda icra edilen müzik ile saray ve müzisyen arasındaki ilişki ele alınıyor.
13. Tamer Kütükçü
39 min
Konuk Tamer Kütükçü ile İstanbul Radyosu (1927) ve Ankara Radyosu'nun (1938) ilk dönem yayınlarındaki müzik politikaları konuşuluyor.
14. Dr. Selçuk Alimdar
39 min
Konuk Dr. Selçuk Alimdar ile 19. yüzyıl başından itibaren hem saray hem de şehir hayatı içerisinde icra edilmeye başlanan Batı müziğinin şehrin geleneksel müziğine olan etkileri konuşuluyor.
15. Ferruh Gençer
36 min
Konuk Ferruh Gençer ile 1980'lerden bugüne müziğin yazımı üzerine nelerin değiştiği konuşuluyor.
16. Dr. Murat Özyıldırım
37 min
Konuk Dr. Murat Özyıldırım ile Osmanlı'nın son döneminden Cumhuriyet'e, Arap müziği ile olan etkileşimler konuşuluyor.
17. Ersu Pekin
43 min
Konuk olarak katılan Müzik Tarihi Araştırmacısı Ersu Pekin ile minyatür ve resim gibi tarihî görsel kaynakların Osmanlı müzik tarihi için ifade ettiği anlamlar konuşuluyor.
18. Dr. Bülent Aksoy
41 min
Konuk olarak katılan Müzik Tarihî Araştırmacısı Dr. Bülent Aksoy ile Batılı seyyahların ve elçilik görevlilerinin 17. yüzyıldan bu yana yazdıkları tarihî kaynaklarda, Osmanlı müziğinin nasıl tasvir edildiği konuşuluyor.
19. Prof. Dr. Ali Ergur
43 min
Konuk Prof. Dr. Ali Ergur ile 20. yüzyılın başından itibaren müziğin hızla değişen dinamikleri, modernite ve gelenek bağlamında ele alınıyor.